Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

На 26 юни Народно Читалище "Светлина -1861" град Шипка тържествено чества своята 160 годишнината с изложба

Е-мейл Печат

На 26 юни Народно Читалище "Светлина -1861" град Шипка тържествено чества своята 160 годишнината с изложба, посветена на историята на читалището от 1861 г. до днес. Събитието протече изключително емоционално и се превърна в истински празник за всички присъстващи. Специалните гости ученическия духов оркестър към СУ „Любен Каравелов“ град Копривщица и Васил Денев – наследник на рода Шипчанови живеещ в Америка, зарадваха гостите на събитието с виртуозни музикални изпълнения на любими български песни, а Вокална група „Възраждане“, с ръководител Нина Краут, показа за пореден път майсторството на самодейните колективи към читалището.

 Официален гост на събитието беше проф. Емилия Друмева, съветник на президента Румен Радев, която връчи на председателя на читалището Татяна Косекова плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ на Президента на Република България. Поздравителен адрес и цветя изпрати и Министъра на културата проф. Велислав Минеков с пожелание с помощта на местната общност и на Министерство на културата Читалището да посрещне още много значими годишнини, заразявайки с възрожденски ентусиазъм и искрата на познанието младите умове на България, и осветявайки пътят им напред. Съюзът на българските читалища също удостои Читалището в Шипка със своя почетен знак.

 Председателят на читалището Татяна Косекова връчи грамоти на заслужили самодейци и читалищни дейци и благодари на всички допринесли със своя доброволен труд и дарения за осъществяване на ремонтите през последните месеци, чрез които сградата на читалището светна за юбилея и поднови салона и фоайето си, днес модерно изложбено пространство.

 Изложбата „160 години Светлина - Постоянството постига идеята“ показва изключително интересни снимки, факти и архивни документи и ще остане до месец септември, когато в Шипка ще се проведе за трета поредна година Шипка Фест, от 3 до 6 септември.

 Юбилейните чествания на НЧ "Светлина -1861" продължават с Първи Ножарски събор Шипка, който се открива този петък 02.07.2021 година от 10 часа в Чирпанлиевата къща. Съборът ще продължи три поредни дни и има за цел да възроди интереса към ножарството – традиционен Шипченски занаят. По време на събора, гост майстори от цялата страна ще покажат различните етапи от изработката на един нож и тънкостите на занаята, а в Чирпанлиевата къща ще може да се види изложба на автентични ножове, изработени от старите шипченски майстори.

 

 
Банер

www.jazzfestkz.eu

СЛУШАЙТЕ НИ!

Времето

Работа:

Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: