Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

По случай 8-ми март в етнографски музей "Чирпанлиева къща" гр. Шипка бе открита изложба "Чеиза на шипченката"

Е-мейл Печат

По случай 8-ми март - Международния ден на жената - в етнографски музей "Чирпанлиева къща" гр. Шипка бе открита изложбата "Чеиза на шипченката".Над 150 изящни ръкоделия предоставени от общо 17 дами, които отвориха сандъци и скринове, за да покажат своята лична усърдност или съкровища пазени с години, дело на техните майки или баби.

 Бродирани възглавници и карета, копринени кърпи, снежнобели чаршафи плетени на една кука, покривки стил мильо и филе, ръчно тъкани черги, китеници, плетени чорапи и терлици, кенарени кърпи, пешкири, фъкани престилки ... част от личните чеизи на шипченки, но всъщност ръкоделия от всички фолклорни области на страната. Една изложба израз на женската сръчност и любов към красивото, която вдъхновява и очарова със своя колорит и изящество. Специално за тази изложба етнографски музей „Чирпанлиева къща“ извади от своята колекция някои експонати като пафти и сукмани, скрити през останалото време на годината, както и типичната шипченска носия - стар градски тип - специфичен израз на нравите и фасона на шипченци от началото на 20-ти век.

 Изложбата бе открита в навечерието на Националния празник на Република България и се радва на изключителен интерес от малки и големи. Само на 3 март тя бе посетена от повече от 150 души, българи и чужденци, семейства с деца, които с радост и любознателност си припомниха своите семейни реликви, и традиционния начин на живот от преди Освобождението. Интерес проявиха и учениците от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" гр. Шипка, които ще посетят музея след грипната ваканция, за да научат какво е чеиз, как се е изработвал и какво най-често е съдържал той, как се е показвал и изнасял от къщата на булката по време на най-съкровения празник за всяко семейство - сватбата.

 Изложбата може да бъде видяна само до края на месец март, с работно време от 10:00 до 18:00 часа, от сряда до неделя включително.

Специално на 8-ми март - ВХОД СВОБОДЕН!

 НЧ "Светлина - 1861"

гр. Шипка

ул. Боян Чомаков N? 4

 
Банер

СЛУШАЙТЕ НИ!

Времето

Работа:

Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: