Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Поли Паскова, група Епизод и фолклорни ансамбли ще участват в Общобългарския събор в Украйна

Е-мейл Печат

Родолюбци от цял свят правят дарения за доизграждане на Мемориалния комплекс  на Кубрат в Полтава

Фолклорната звезда Поли Паскова и най-родолюбивата рокбанда - "Епизод", ще бъдат изненадата в програмата на Общобългарския събор, който  ще се състои на 16 и 17 септември край могилата на великия ни държавник Кубрат в днешна Украйна, с. Малая Перещепина. Те ще участват и в предстоящата пресконференцията на Международния организационен комитет  в БТА на 29 август от 12 ч.

Съборът, подкрепен от Държавната агенция за Българите в чужбина,  ще бъде представен от председателя на комитета Румен Спасов и заместник-председателите Делян Дамяновски -  председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България, Симеон Симеонов - председател на Отечествен съюз, Ивелин Михайлов от фондация Въздигане, подкрепил и паметника на Алцек в Италия, депутатът Красимир Богданов и журналистката и ПР Патриция Кирилова, председател на сдружение за опазване на културно-историческото наследство - Велика БОЛГАРИА.

"Искаме да направим гроба на кан Кубрат свещено място за всеки един българин и всеки българин поне веднъж в живота си да отиде и да се поклони там", категоричен е Делян Дамяновски, зам.-председател на Международния организационен комитет и председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България. Всеки българин, който присъства на събора, да получи свидетелство за поклонничество.

"Днес ние се нуждаем от обединителен фактор, който да ни сплоти и да помним, че ние сме една от най-старите и най-древните народности и държави в Европа. Съборът Към завета на Кубрат може да се превърне в такъв фактор", заяви Симеон Симеонов, председател на Отечествения съюз. Съборът ще тече  два дни, с  богата фолклорна и артистична програма. Очакват се българи от цял свят, както и наши преселници в Украина и Молдова, т.нар. Бесарабски и Таврийски българи, чуваши, волжки и други българи да присъстват на събора.

Председателят на фондация "Въздигане" - Ивелин Михайлов, подпомогнал и паметника на Алцек в  Италия, се ангажира до една година паметникът на Кубрат и синовете му да бъда изграден в Мемориалния комплекс.

Най-добрият български боксьор и претендент за световната титла - Кубрат Пулев,  ще бъде лице на събора.

Изследователят на български руни и древна писменост Мила Салахи вече разчете символите от пръстените на Кубрат, които показват доста неизвестни факти за него и синовете му. Както и царската му титла, заедно с ролята му за християнизирането на Стара Велика България.

 
Банер

СЛУШАЙТЕ НИ!

Времето

Работа:
Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: