JAZZFESTKZ.EU

US TOP 20

Музикалната класация

в ефира на Радио Севтополис

събота и неделя от 16:00
вторник от 17:00

Работа:

tunein.com

Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от

radioexpert.net

И от тук можете да ни слушате:

Днес в спортната зала на стадион „Севтополис“ се изигра финалът на Общинското първенство по баскетбол за учебната 2018/2019г. при момичета и момчета от  възрастова група 5-7 клас.

Победители при момичетата в състезанието са отборът на ОУ,, Никола Й. Вапцаров“. Втори завърши отборът на ОУ,,Мати Болгария“, а трети - ОУ ,,Христо Ботев“, с.Енина.

При момчетата победи отборът на ППМГ,,Никола Обрешков“, следван на второ място от тима на ОУ„Мати Болгария“ и момчетата от ОУ,,Христо Ботев“, с.Енина, които се класирха трети.

продължава>

С 2 имота Община Казанлък да подпомогне финансовата стабилност на МБАЛ“Д-р Христо Стамболски“ЕООД бе предложено днес на заседанието на Общински съвет – Казанлък. Предложението направи общинският съветник д-р Стефка Димитрова, председател на Комисията по здравеопазване към Общински съвет – Казанлък. Кметът на община Казанлък Галина Стоянова ще предостави за продажба имоти общинска собственост, сумите от която ще постъпят за покриване на стари задължения или за инвестиции на казанлъшката многопрофилна болница. 

продължава>

ОТЧЕТ 2018 година

Ползватели - Общо – 10 076 /регистрирани в електронна база данни/

Активни ползватели – 3511 /пререгистрирани за 2018 година/ ползватели на място и 9503 виртуални потребители, общо: 13014.

От активните ползватели при посещения в библиотеката:

Деца от 0 до 14 години – 1252

Учащи / ученици и студенти/ – 2012

Жени – 2439

Висше образование – 912

Многобройни групи активни потребители - ученици начална степен – 794, ученици средна степен – 548, други /пенсионери и безработни/ – 718

Ползватели на сайта – 9503

Посещения – 46 566 на място

и посещения на сайта/ виртуални посещения/ – 11685 , общо 58 251

В заемни – 27 104

В читални – 19 462

Посещения за ползване на интернет – 5064

Посещения на културни събития, организирани от библиотеката – 7044

Средно посещения на един читател – 15 пъти за година

Средно 283 посещения за един ден във всички отдели

Посещения на сайта – 9 503

Заети библиотечни материали – 69 915 и разгледани страници от сайта – 21 101,

общо 91 016.

Ползвана литература в реален режим /предпочитания/:

Художествена литература – 45 210

- за възрастни – 33 908

- детска художествена – 11 302

Обществено-политическа литература – 15 470

История – 1446

Изкуство – 1958

Спорт – 167

Медицина – 746 и др.

Проектна дейност

Проект Библиотеката – моята първа сцена! Изграждане на творчески пространства за деца и тийнейджъри! е реализиран от Общинска библиотека „Искра” гр. Казанлък в партньорство с НЧ „Пробуда - 1920“, с. Копринка и НЧ „Зора - 1902“, с. Голямо Дряново.

Основната цел на проекта бе да се създаде нова библиотечна услуга, която да привлече нови публики. Да се покажат на децата и юношите творчески практики и да се изгради в тях увереност в собствените им умения, като се зачитат техните мнения и предпочитания, като се проведе социологическо проучване.

В рамките на проекта децата и тийнейджърите участваха в занимания по: Фолклор и народни танци; Фотография, журналистика и ТВ „Тийнейджър; Рисуване и приложни изкуства; Грънчарство; Моден дизайн и курс за манекени; Творческо писане; Плетене; Зумба и модерни танци; Театър; Караоке; Коафьорство. Показаха усвоените умения на концерти и изложби, във вестник „Наше лято”, детски литературен сборник „Цветовете на лятото”, новинарски емисии и интервюта по ТВ „Тийнейджър”.

За първи път в библиотеките се изградиха общодостъпни, безплатни и консултирани от специалисти творчески пространства, оборудвани подходящо и предлагащи нови занимания. Децата и тийнейджърите се върнаха към традиционните форми на творчество, без употреба на технологии.

Разкри се нова библиотечна услуга. Привлякоха се нови публики от ползватели. Библиотеките се доказаха като центрове на култура и образование, извън традиционните структури. Закупи се трайно оборудване, което е приложимо и за други дейности на институциите. Затвърди се статута им на полезно място за оползотворяване на свободното време при деца и юноши, място, което повишава качеството на живот на местната общност. Проектът пред [ … ]

Новата година започна с награди и приятни изненади за младите писатели от клуб "Светлини сред сенките" при ОДК "Св. Ив. Рилски". Още в първите дни на 2019 гадина, четирима от авторите на клуба получиха призови награди от Националния литературен конкурс, посветен на 84-годишнината от рождението на Дамян Дамянов. В първа възрастова група, раздел поезия, на 1-во място се класира Фая Гератлиева - 9 год, във втора възрастова група - проза, четиринадесет годишният Кирил Димов, е с втора награда, а в раздел визуални изкуства, отново на второ място е Лъчезар Йорданов - също на 14 год.

продължава>

Община Казанлък започна работа по двата проекта за корекция на коритото на Старата река до казанлъшкия квартал „Крайречен“ и на дерето на реката в село Енина, до вливането му в „Крънската вада“. Двата проекта са сред главните в Инвестиционната програма на Общината за 2019г. и се изпълняват със средства, осигурени от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет. Дейностите засягат двата участъка, които пострадаха най-тежко по време на поройните дъждове и овладяното наводнение на 25-и срещу 26-и май през 2016г. 

продължава>

През тази година за първи път Община Казанлък и Център за творческо обучение ще предоставят две пълни стипендии за космическия лагер Space Camp Turkey.

Кандидати за участие в конкурса могат да бъдат ученици от община Казанлък на възраст между 9 и 15 години, които владеят добре английски език. Желаещите да участват трябва да подготвят авторско есе или видео есе на една от следните теми:

1. Промени ли NASA света за 60 години?

2. Екзопланетите - Нови светове

3. Изненада! Аз съм извънземно!

 

*Темите са формулирани от медалисти на Space Camp Turkey.

продължава>

В Деня на родилната помощ Галина Стоянова отправи поздравления към специалистите на АГ-отделението в МБАЛ“Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък. От името на Кмета Поздравителен адрес на началника на отделението д-р Тодор Гаргов връчи заместник кметът по „Хуманитарни политики“ Лилия Цонкова. Само преди 2 години тя стана щастлива майка на прекрасните близнаци Михаела и Дамян под вещите грижи на медицинския екип и наскоро се завърна към общинските си задължения.

продължава>

Тези думи прозвучаха в историческо слово за героите на 23 пехотен Шипченски полк на Красимир Узунов, президент на информационна агенция и радио „Фокус“. За героичното минало на славния полк Красимир Узунов говори в началото на тържественото събрание – концерт, по случай 130г. юбилей от създаването на 23ПШП във Военния клуб на Казанлък тази вечер.

Авторът на историческия разказ „Каймакъ – Чаланъ“, съавтор, съвместно с проф. Генчо Начев на книгата „История на 23-ти пехотен Шипченски полк“ припомни бойния път на полка. В словото си той отбеляза, че докато подготвят с проф. Начев по довършването на втория том на книгата, са стигнали до извода, че всички офицери от 23 Пехотен Шипченски полк от Казанлък са погребани в църкви:: „За тези герои няма как да се говори равнодушно, няма защо да търсим чужд безсмъртен полк. Вашият безсмъртен полк е 23 пехотен Шипченски полк.“, обърна се той към казанлъчани. „Ако всеки от нас разрови родовата си памет, няма как да не стигне до едни войничета, на които ръцете са им напукани и от студ, и от жега, които са яли веднъж на седмица, които са броели куршумите, но които са знаели, че зад гърба им започва България. И няма как да отстъпят и докъдето са стигнали те, до там е България. Те пазят семейства, те пазят огнища, те пазят роднини, пазят земята. И затова са били непобедими.“  

продължава>

С тържествено шествие участниците в честванията на 130г. от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк се отправиха от парк “Розариум“ по ул.“Войнишка“ към Първи казармен район, в.ф. 22180 – Казанлък, за да поднесат цветя пред Паметната плоча на авторите на текста и музиката на бойния марш на 23 пехотен Шипченски полк, химн на Българската армия "Велик е нашият войник“ - казанлъчанина подпоручик Константин Георгиев и запасни редник Михаил Шекерджиев, родом от Габрово. Идеята за разкриването на Паметната плоча е на Почетния гражданин на Казанлък, кардиохирурга проф.Генчо Начев.

продължава>

Юбилейните чествания започнаха по обед пред Паметника на загиналите във войните казанлъчани в парк "Розариум". Почетния караул на 61-ва Стрямска механизирана бригада прие заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той честити празника на казанлъчани с думите:“Следвайте примера на Вашите велики предшественици, жителите на хубавата Розова долина и прекрасния български град Казанлък, които в редовете на 23-ти пехотен Шипченски полк написаха едни от най-славните, най-красивите, но и най-трагичните страници от българската бойна история!“. В словото си министър Каракачанов заяви: „Войниците на 23-ти пехотен Шипченски полк със своята кръв очертаха етническите граници на майка България.“. Той припомни великите бойни подвизи на славния полк в Балканските и двете световни войни и обърна внимание на историческия факт как полковия химн остава вечната бойна песен на българските войни. „Днес химнът на Българската армия „Велик е нашият войник“ се изпълнява в своя оригинал: „И днес при Охрид той стои на бойния си пост, готов да срещне всеки враг със старшния си вик „На нож!“., посочи вицепремиерът. „Българският народ, а най-вече българският войник е воювал за своите ценности, които са изградени от неговата православна християнска вяра и ценности, изградени от съзнанието му, че всички българи имат справедливото право да живеят заедно под един покрив, в една държава.“, отбеляза Каракачанов. „Това са идеали. Това са каузи.“, заяви той. На всички военнослужещи военният министър пожела не само добре да познават бойната история на 23 ПШП, „но да бъдат не по-малко смели и жертвоготовни в името на Майка България.“. Към младите пред паметника Каракачанов се обърна с думите: „Нека не забравяме, че преди да имаме едни или други разбирания за живота, ние принадлежим на едно цяло, на една общност. Тази общност се нарича целокупен български народ. Няма по-голяма ценност и няма по-велика цел от това народът да бъде единен, за да може да побеждава, да успява и да живее по-добре.“, каза заместник министър-председателят пред събралите се родолюбци.

продължава>

musicgoal.com

Radio online

Използвайте и Winamp

Тъй като слушането през флаш плеъра води до рестартиране на браузъра след време ви предлагаме да си изтеглите WinAmp 5666 програма, с която да не правите тази операция често: winamp5666