Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Боряна Димитрова - агенция "Алфа Рисърч": Никога не сме наблюдавали такъв срив във всички институции

Е-мейл Печат

В шестнайсетгодишната ни дейност, в която провеждаме сравнителни социологически проучвания, никога не сме наблюдавали такъв срив във всички институции и авторитети. Рискът от ефекта на доминото е осезаем. Правителството прилича на капризно дете, което много иска, но няма силите да се задържи на единия край на люлка-гърбушка.Това казва Боряна Димитрова - управляващ партньор в "Алфа Рисърч" пред в. "Дневник".

За поляризацията в обществото Боряна Димитрова подчертава, че такава няма, но има еднозначно убеждение, че държавата върви надолу. Всички изследвания сочат минимална обществена легитимност на управляващото малцинство. Изключително ниски са нивата на доверие към правителството, премиера и парламента, значителен е превесът на недоверието – от 3 до 4 : 1, в зависимост от използваната методика на проучване. Около 70% настояват за предсрочни избори.

 

Що се отнася до протестите и по-специално до студентските протести, подкрепата, с която се ползват, е 60%. Ако под "поляризация" обаче се разбира изостряне на противопоставянето в обществото, тогава, такава има и че тя целенасочено се провокира вече почти пети месец, защото създава единствената възможна хранителна среда за удържане на властта в условия на криза и намаляваща популярност на лицата, мерките и действията на управляващите.

Според социоложката има един интересен факт. "Усещане" за разрастване на протестите имат не само хората, които ги подкрепят и е разбираемо да се оптимисти за развоя им, но и 34% от неподкрепящите ги – т.е. и те започват да усещат, че "нещо зрее в обществото". За разлика отпреди два-три месеца, когато въпреки по-големия мащаб на протестите, доминираше нагласата, че промяна в статуквото е невъзможна, която сега започва да се пропуква.

Заложническата драма, в която се вкараха управляващите с казуса "Пеевски", плюс щетите от аферата Бисеров, плюс засилването на репресивните полицейски действия, формира все по-силната убеденост, че така дълго не може да се издържи. Не партийните активисти, а здравомислещите хора са мнозинство във всяко едно общество. С инстинкта си те усещат, че управляващи, които са заети основно със собствената си охрана, а не с охраната на обществения интерес, не могат да не предизвикват ответна протестна реакция. Точно този феномен регистрира проучването.

Според проучване на "Алфа Рисърч", чиито резултати агенцията публикува на 3 ноември основния извод от него е че българското общество тръгва по спиралата на институционален и политически срив. Само два дни по-късно – след маршовете на наказателните отряди по софийските улици, след жестоките побои над хора, "виновни" за различния цвят на кожата си, след шоковата оставка на зам.-председателя на Народното събрание Христо Бисеров, изпреварила с няколко часа информацията от разследването на ДАНС за пране на пари  – социологическият извод излезе от анонимността на числата и получи зловеща емпирична видимост.

Всъщност най-важното, за да се опитаме да разберем какво се случва в обществото, е да разгледаме данните в динамични редове. В конкретния случай кабинетът Орешарски, както поради изборния резултат на съставляващите го партии, така и заради неприемливата за мнозинството българи зависимост от "Атака",  стартира с много ниска подкрепа. Пет месеца по-късно, през октомври, той падна под критичните 20 на сто.  Парламентът е закотвен още по-ниско – на 11% одобрение. Тази криза в легитимността на управляващото мнозинство не е нова и тя беше отбелязана в самото начало на есенния политически сезон.

Новото, което регистрира октомврийското проучване на "Алфа Рисърч", е, че правителството се превръща в своего рода воденичен камък, който повлича към дъното всички институции. Неспособността му да осигури нормално функциониране на държавата и неадкеватността на действията му във връзка с бежанската криза катализират страховете, увеличават чувството за несигурност и отключват спираловиден ръст на недоверие към институциите и политическите партии. В шестнайсетгодишната ни дейност, в която провеждаме сравнителни социологически проучвания, никога не сме наблюдавали такъв срив във всички институции и авторитети. Рискът от ефекта на доминото е осезаем. Правителството прилича на капризно дете, което много иска, но няма силите да се задържи на единия край на люлка-гърбушка. Когато в един момент повече не издържи и се пусне, всички ще политнат надолу.

Боряна Димитрова коментира отливът на подкрепа за парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ по следния начин:

"И БСП, и ГЕРБ търпят негативи както от боксуващия парламент, така и от взаимното си саморазобличаване и дискредитиране. Извън това обаче има много съществена разлика в динамиката на тяхната подкрепа. БСП постигна максимална мобилизация в началото на гражданските протести, като изгради защитата си върху противопоставянето. Контра-протести, контра-студенти, персонална дискредитация – всичко това държеше симпатизантите в състояние на "навита пружинка". Наличието на "враг" винаги е сплотявало нейните привърженици. Петмесечните усилия в тази посока обаче неизбежно доведоха до изтощение на обществото, а и до чисто човешка умора у поддръжниците. В резултат, тя естествено започна да губи подкрепа.

При ГЕРБ динамиката е различна. Тази партия е като гъба – ту се свива, ту набъбва. Най-напред, със загубата на властта, претърпя електорално сътресение. След връщането й в Народното събрание последва известен прилив на подкрепа, и сега – след месец безтегловност и неясно парламентарно поведение, отново отлив. Рано е да се очертае категорична тенденция при ГЕРБ, тъй като там има малко твърдо ядро, но широка, подвижна и подвластна на турбуленции периферия. В период на криза най-важното за една партия е да генерира сигурност и да създава консенсус. От това дали ГЕРБ ще може да го направи в качеството си на опозиция ще зависи и бъдещето му."

"Атака" играе по ръба на бръснача, възползвайки се максимално от бежанската криза, и го прави както за сметка на индуцирането на несигурност и напрежение в обществото, така и за сметка на парламентарните си партньори. От една страна тя крепи правителството, от друга трупа рейтинг на гърба на неспособността му да решава адекватно проблемите на и със бежанците. Тъй като общият ксенофобски фон в страната рязко се е покачил, не виждам непосредствена причина тази тенденция да спре. Ограничаването на ръста на "Атака" може да дойде по линия на разпиляването на националистическия вот към други формации в този спектър. Бомбата със закъснител обаче е цялостното разширяване на нишата на национал-радикалния вот и "нормализирането" на обществена примиримост с ксенофобската реч и действия.

Социоложката коментира и тендендията на обществото от отказ от избори. Според нея от юни досега България пребивава в нещо като перманентна предизборна кампания. Тя неминуемо води до изтощение, до отдръпване на подкрепата от всичко и от всеки. Най-пагубният й резултат обаче е сривът на доверието в институциите, политическите партии, авторитетите. А политическа криза на прага на зимата вещае икономическа и социална. Което означава още по-голям терен за национал-популистки движения, ескалация на напрежението, обедняване. Тенденциите са видими и с просто око. Не вярвам управляващите да не ги виждат. Започвам да мисля, че това е някакъв съзнателно търсен сценарий, в който камъкът, който ни тегли към дъното, да започне да изглежда като котва на сигурността. Псевдорешение. От псевдодържавници.

 

 

www.jazzfestkz.eu

СЛУШАЙТЕ НИ!

Времето

US TOP 20

Музикалната класация

в ефира на Радио Севтополис

събота и неделя от 16:00
вторник от 17:00

Работа:


Времето

Банер


Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: