Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Европейската комисия финишира процедурата по защитата на българското розово масло

Е-мейл Печат

Земеделското министерство е кандидатствало за процедурата по защита на наименованието "българско розово масло" на ниво ЕС. Инициативата за това е на сдружение на производители в Розовата долина и е за защитено географско указание.

Идеята да се защити името "българско розово масло" е на производители от района на Казанлък и Карлово. Ако защитеното наименование за географско указание бъде вписано в европейския регистър, то ще може да бъде използвано само от производителите в този район. За целта производителите ще трябва да докажат, че качествата на продукта на поне един етап от производството зависят от специфични условия в този регион, пише пакистанският водещ икономически сайт Business Recorder. Според кореспонденцията на Мухамад Икбал от София, България  е вторият производител на розово масло в света след Турция с произведени 1200 - 1500 кг, по данни на производителите на козметични и парфюмерийни продукти.
От Европейската комисия съобщават, че процедурата по вписване на българското розовото масло като географски продукт от казанлъшкия, карловския и чирпанския регион е към своя край.
По информация на Агенция "Франс прес"(АФП), цитирана от сайта, тази година цената на "златното масло" е достигнала най-високото си ниво като 1 килограм от розовото масло се продава между 6500 - 6800 евро.

Снимка: Business Recorder

По материали на Business Recorder и АФП

Превод: Димир Говедаров

 

www.jazzfestkz.eu

СЛУШАЙТЕ НИ!

Времето

US TOP 20

Музикалната класация

в ефира на Радио Севтополис

събота и неделя от 16:00
вторник от 17:00

Работа:


Времето

Банер


Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: