Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Стефан Ноев спаси кръста за казанлъчани

Е-мейл Печат

23—годишният казанлъчанин Стефан Ноев спаси кръста в Казанлък по време на Богоявленския ритуал във водите на Старата река в Казанлък: „Желая на всички здраве, късмет и благоденствие през 2020 година!“, поздрави той събралото се на един от най-светлите Християнски празници множество на моста до парк „Тюлбето“. Стефан скача за седми път и за трети хваща кръста. В момента възпитаникът на Университета по хранителни технологии в Пловдив учи магистратура и работи в родния си Казанлък. Всички 41 смелчаци, скочили в ледените води на реката бяха поздравени и наградени от Кмета Галина Стоянова.

За първи път лично свещеник - отец Николай от храм „Свети Пророк Илия“ слезе под моста, заедно с момчетата в студената вода, за да хвърли осветения кръст и със тях игра Мъжкото ледено хоро.

Сред храбрите жители и гости на града, изпълнили ритуала по спасяване на Богоявленския кръст в Казанлък бяха трима от имениците днес. Сред тях рекордьор по участия е Йордан Йорданов, който всяка година се прибира в България, в родния си град, за да участва в ритуала и така вече 21 години; Йордан Тончев скача вече 10 години; а за първа година емоцията от Богоявленския ритуал сподели и именикът Йордан Павлов. За първи път в надпреварата участва 12-годишният Петър Матеев, най-малкият участник, а най-големият – 49-годишният Христо Христов влиза в реката за 11-а поредна година.

Църковният празник Богоявление в Казанлък започна с отслужване на Света Божествена литургия и Велик водосвет във всички православни храмове в Казанлък и продължи с литийно шествие от храм „Свети Пророк Илия“ към моста на река Стара река, където се състоя Богоявленски ритуал за спасяване на кръста във водите на реката. По традиция след изваждането на кръста всички се хванаха на празнично хоро.

Честит Йордановден, Казанлък!

Пресцентър на община Казанлък

 

www.jazzfestkz.eu

СЛУШАЙТЕ НИ!

Времето

US TOP 20

Музикалната класация

в ефира на Радио Севтополис

събота и неделя от 16:00
вторник от 17:00

Работа:


Времето

БанерСлушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: