JAZZFESTKZ.EU

US TOP 20

Музикалната класация

в ефира на Радио Севтополис

събота и неделя от 16:00
вторник от 17:00

Работа:

tunein.com

Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от

radioexpert.net

И от тук можете да ни слушате:

В навечерието на Националния празник Община Стара Загора започва нова инициатива за популяризиране на културно-историческото наследство на града и региона.

На 13 спирки на автобусния транспорт вече са поставени двустранни винили, които представят снимки на артефакти от фонда на Регионалния исторически музей.

„Това е прекрасна инициатива на Община Стара Загора  и Регионалния исторически музей. Стара Загора е град на 8 хиляди години и можем да се гордеем с културно-историческото си наследство. Започваме с Новокаменната епоха. На винилите са представени различни керамични съдове, има и уникален, един от най-ранните, календар намерен в Азмашката селищна могила, който представлява 365 малки тъмни и светли квадратчета“, разказа Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей.  След това ще бъдат представени артефакти от Каменно-медната епоха, после от Бронзовата, епохата на траките, завладяването от римляните и Средновековието. „Ще стигнем и до Българското Възраждане“, обеща Калчев. Ако инициативата продължи, има идея да бъдат показани и художниците на Стара Загора. 

„Търсим и образователния характер на инициативата. Водени сме от идеята, че Стара Загора е с богато културно-историческо наследство и то трябва да бъде показано. Докато чакат на спирката ученици и възрастни, могат да четат и да се запознават с артефактите“, обясни Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Винилите ще се сменят периодично на по 2-3 месеца и ще са на общо 23 спирки в града. „Идеята е на главния архитект на Общината Виктория Грозева“, поясни Сотирова.

От утре пътниците в градския транспорт отново ще могат да се насладят на поетични творби от старозагорски автори. Инициативата бе на млади старозагорци, милеещи за съхраняване литературната памет в града на поетите. Тя започна през ноември м.г. по повод обявяването на имената на отличените участници в Тридесет и петия национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”. Предложени бяха гениалното „Посвещение“ на Ханчев,  „Запустяла къща“ на Кирил Христов, „Защо ми вдъхна“ на Николай Лилиев и „Стара Загора“ на Стойчо Стойчев“.

По повод Националния празник Трети март сега старозагорци ще могат да прочетат стихотворения на Таньо Клисуров, Янко Димов, Веселин Ханчев и Петко Рачов Славейков.

musicgoal.com

Radio online

Използвайте и Winamp

Тъй като слушането през флаш плеъра води до рестартиране на браузъра след време ви предлагаме да си изтеглите WinAmp 5666 програма, с която да не правите тази операция често: winamp5666