JAZZFESTKZ.EU

US TOP 20

Музикалната класация

в ефира на Радио Севтополис

събота и неделя от 16:00
вторник от 17:00

Работа:

tunein.com

Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от

radioexpert.net

И от тук можете да ни слушате:

"Ето защо, ако би било необходимо само с няколко думи да характеризираме днешното тържество, то ние с ясно съзнание бихме го нарекли  - тържество на общението и единството, защото днес ние, бидейки представители на различни етноси, на територията на една чужда държава, в един български храм, намиращ се под духовната юрисдикция на Вселенската Патриаршия, но обединени от едната спасителна православна вяра сме събрани, за да почетем паметта и да изпросим молитвеното ходатайство на св. вмчк Георги пред Престола на Всеподателя Бога.

Да, днес побеждава вярата и тържествува единството. Днес ние почитаме паметта на онзи, който преди повече от 17 столетия пожертва младия си живот, за да придобие вечността. Днес ние се прекланяме пред величието на онзи, чийто подвиг далеч надхвърли и територията на родната му Кападокия и границите на времето, в което той живял и пострадал за Христа. Днес ние се радваме, че можем да имаме такъв небесен ходатай и застъпник пред Божия Престол. Днес ние на различни езици, но с едни уста и с едно сърце изпросихме благословението на Възкръсналия Господ Иисус Христос по молитвите на св. вмчк Георги. Днес ние можем редом с Псалмопевеца св. пророк и цар Давид да възкликнем “Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно!” (Пс. 132:1)."

С тези думи от словото си Старозагорския митрополит Киприян поздрави гостите, духовните лица и миряните, които присъстваха на тържествената служба по повод храмовия празник на българската църква "Св. Георги Победоносец" в Одрин.


Free Joomla Extensions

За първи път в този храм на българската духовност се извършва служба на български език, водена от български Митрополит. "Изключително съм благодарен, че Старозагорският митрополит Киприян се съгласи да отслужи празничната литургия - заяви Генералния консул на Република България в Одрин господин Вълчо Вълчев, специално за Радио Севтополис - Инициативата тук да се служи на български език е на консулството. Досега в този храм се извършваха служения само на гръцки език от гръцки свещеници. Почти две години се борихме да получим разрешение в българските църкви да се служи на български език."

В службата участваха гръцки духовници предвождани от Негово високопреосвещенство Адриануполски митрополит Амфилохий. Заедно с част от хора към катедралата "Св Александър Невски" в София и българските свещеници те се помолиха за благоденствие, сила и разбирателство. В тържествената служба по повод храмовия празник на българската църква в Одрин участие взе казанлъшкия архиерейски наместник отец Петко Мотев.

Официални гости на тържеството бяха Заместник-областният управител на Одрин г-н Мустафа Карслъоглу, Заместник-кметът на Одрин по културата г-жа Чийдем Гегеоглу, представителят на Министерството на външните работи на Република Турция в Одрин г-н Метин Йозкан, Генералният консул на Република България в Одрин г-н Васил Вълчев, Областния управител на Кърджали г-н Начо Ковачев, Заместник-кметът на Свиленград г-жа Мария Костадинова и представител на гръцкото консулство в Одрин и Председателят на Съюза на Тракийските дружества в България г-н Красимир Премянов.

Съветникът на президента на Република България по духовността и културата г-жа Ирина Гъркова прочете поздравителен адрес от вицепрезидента г-жа Илияна Йотова.

На тържествената служба присъстваха много миряни от българската общност в Одрин и туристи от България, решили да посетят в празничния ден турския град.

Радио Севтополис

 

 

 

musicgoal.com

Radio online

Използвайте и Winamp

Тъй като слушането през флаш плеъра води до рестартиране на браузъра след време ви предлагаме да си изтеглите WinAmp 5666 програма, с която да не правите тази операция често: winamp5666