Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Един глас от южната страна на света гостува на „Моцартовите празници“ в Правец

Е-мейл Печат

Аржентинският тенор Пабло Караман ще гостува за първи път в България по покана на артистичния директор на Международния музикален фестивал „Моцартови празници“ в Правец оперната прима Христина Ангелакова. Певецът ще участва в ролята на Едгардо в спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур“ от Доницети на Старозагорската опера, който ще бъде представен на площада пред Община Правец на 20 август. „Лучия ди Ламермур“ е тазгодишният избор на МаестраАнгелакова като един от най-успешните и впечатляващи продукции в оперния афиш на България през изминалия творчески сезон.През месец май творческият екип на „Лучия ди Ламермур“ получи престижната награда за изкуство и култура „Стара Загора“.

На диригентския пулт на 20 август ще застане още един аржентински музикант - утвърдениятдиригент Марио де Росе, който е и предпочитан диригент за всички европейски изяви на неговия именит сънародник Хосе Кура. Маестрото е познат на старозагорци от гостуването си през месец март в премиерния спектакъл на операта „Тоска“ на сцената на Старозагорската опера. Режисьор на спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур“ е Огнян Драганов, художник на костюмите Салваторе Русо, сценография Димо Костадинов. В ролята на Лучия ще се представи великолепното сопрано Беса Лугичи от Косово, която направи своя незабравим дебют в тази роля на Фестивала за оперно и балетно изкуство – Стара Загора през декември миналата година. Участват още солистите на Старозагорската опера Валери Турманов, Пламен Кумпиков, Борис Тасков, Нели Нечева, солистът на Русенската опера Александър Баранов, хор и оркестър на Старозагорската опера, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“. Диригент на хора Младен Станев.

От музикант до тенор

Аржентинският тенор Пабло Караманзапочва да учи пеене след обучението си като музикант. В Аржентина следва „Композиция и оркестрово дирижиране“  в Университета в Кордоба и едновременно с това учи контрабас.

Когато Караман решава да се посвети на пеенето, се мести в Европа. От 2011 г. живее в Италия, родината на майка му. Продължава да усъвършенства своята вокална техника с Бил Шуман в Ню Йорк.

На сцената в Италия и по света

В продължение на няколко години Караманправи възходящакариера и се утвърждава в лиричния теноров репертоар – изпълнява главните роли: Херцога на Мантуа в „Риголето“, Едгардо в „Лучия ди Ламермур“, Лорд Перси в AннаБолейн“, Алфред в „Травиата“, Пинкертон в „Мадам Бътерфлай“, Рудолф в„Бохеми“…

От дебюта си през 2011 г., през последните 5 години Караманнатрупва внушителен оперен репертоар: Съвсем наскоро, през 2015 г. гостува в ролята наХерцога на Мантуа в „Риголето“ в Театро „Белини“ - Катания, под диригентството на Микеланджело Маца. В същия театъручаства в спектакъла на операта „Анна Болейн“ в ролята наЛорд Перси под палката на Антонио Пироли, режисьор Марко Карнити. Пее в ролята на Рудолф от „Бохеми“  в театъра на Бамберг и TeatroComunale "ЛучаноПавароти" -Модена. Пабло Караман добавя и ролята на Едгардо в „Лучия ди Ламермур“, която изпълнява в Македонската опера и балет-Скопие и в ТеатроМасимо Белини– Катания.

Под палката на Маестро Даниел Орен, Карамандебютира в ролята на Дон Отавио от операта „Дон Жуан“ в Театро„Верди“-Салерно, роля, с която той се представя и в Общинския театър на Сао Пауло, Бразилия под режисурата на Пиер ФранческоМаестрини. В Театро„Верди“-Триест, изпълнява ролята на Малатестино в спектакъла на операта „Франческа да Римини“ от Дзандонай под диригентството на Фабрицио Мария Карминати, режисьор Джанкарло дел Монако. Гостува в  ролята на Пинкертон в „Мадам Бътерфлай“ в Националната опера на Тирана. С оркестъра на Радио Франс, изпълнява партията на Граф Найперг в „Мадам Сан-Жен“ от Джордано на фестивала в Монпелиепод диригетството на Марко Дзамбели. Следват ролите наФентънот „Фалстаф“, диригент Иван Стефанути и Таминоот „Вълшебната флейта“ с режисьор Енрико де Фео. Караман е работил с различни известни режисьори като Джанкарло дел Монако, МаркоГандини, Габриеле Лавиа, Марко Карнити, Пиер Франческо Маестрини, Лев Пулиезе, Франческо Еспозито; и диригенти като ЛенардСлаткин, Стефан Антон Рек, Фабрицио Мария Карминатиi и Даниел Орен.

Участва в концерт с МарчелоДжордани и Димитра Теодосиу под диригентството на Хосе Кура на сцената наТеатро „Белини“ в Катания. Пее заедно с Андреа Бочели, Дзукеро и Джованоти в концерти„Приятели на Лучано“ под палката на Маестро Карминати в TeatroComunale "ЛучаноПавароти"-Модена, където участва и в спектакъла на операта“Цигани“ на Леонкавало под диригентството на Алесандро Д'Агостини. В САЩ, гастролира в Дейтън опера в Охайо и във Веро Бийч Опера, под диригентството наАнтон Копола.

Носител на награди

Пабло Караман се появява в телевизионното предаване "Mettiamociall'opera" на италианската RaiUno,  печели първа награда в конкурса, което му позволява да работи съвместно с фондацията на ЛучаноПавароти. Сопраното МонсератКабайе е впечатлена от  гласа му и го оприличава  на този на легендарния Николай Геда. Оперната дива избираКараман да участва в концерт, организиран от нея, в Сарагоса, Испания.

В международния конкурс за млади оперни певци „МарчелоДжордани“Пабло Караманпечели наградата за ролята Фентън във „Фалстаф“. В Германия той получава стипендия от Общество „Рихард Вагнер“ - организация, с която той продължава да си сътрудничи и по нейна покана гостува на фестивала в Байройт.

 

 

 

 

 

 

www.jazzfestkz.eu

СЛУШАЙТЕ НИ!

Времето

US TOP 20

Музикалната класация

в ефира на Радио Севтополис

събота и неделя от 16:00
вторник от 17:00

Работа:


Времето

Банер


Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: