Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

20 години от излизането на списание "Кога в Казанлък"

Е-мейл Печат

В средата на май 1996 година по вестникарските будки в Града на розите се появи една джобна книжка. В тези трудни не само за Казанлък, но и за страната ни времена на медийния пазар излезе списание "КОГА в Казанлък".  Целта на скромния редакционен колектив беше само да информира хората какво се случва в нашия град. Това справочно издание за кратко време се превърна в джобния гид на казанлъчани.

Отваряйки сега броевете си припомням огромната немотия през тези времена, когато се редяхме на опашки за хляб и бензин, огромните съкращения в казанлъшките заводи, масовата приватизация. Все неща, които водеха към дъното нашия красив индустриален център.  Но редакционния екип на списанието се опитваше да внесе малко свежест и надежда в изнурения и все повече обедняващ човек. Пълен културен справочник, програмите на местните радиа и телевизия, "Ретро Казанлък", "Клюки от женския пазар", много интервюта с известни личности, певци и музиканти, които гостуваха през това време в Града на розите. Всичко това поднесено с тънко чувство за хумор успяваше да вдъхне мъничко надежда у читателя.

 

Екипът на изданието не пропускaше актуалните събития на седмицата, поднасяйки ги в "Казанлъшка хроника" и "Седмицата". Отразявахме сесиите на ОбС, работата на кмета, стачките на работниците, опашките пред магазините, Празника на розата, дори и предизборната кампания на Президента Петър Стоянов, когато казанлъшките седесари отидоха за първи път на вътрешни избори...

Изминаха 20 години. Поглеждайки през прозореца на времето чрез информациите в "КОГА" си припомняме с мъничко тъга и огромна носталгия живота в красивия ни градец.

И накрая в този в този материал реших да препиша седмичния коментар на събитията случили се в последната седмица на май 1996 година в Казанлък. Исках да завърша с тази статия от последния бр. 8 на списание "КОГА в Казанлък", защото списанието също беше ударено от хиперинфлацията. Едва ли има издание в света, което да повишава продажната си цена с всеки нов брой. Икономическата политика на тогавашното правителство доведе до спирането на списанието, тъй като то беше независимо и се финансираше според правилата на пазара.

Димир Говедаров

И все пак Царят дойде...

През изминалата седмица в нашия град станаха интересни неща. Интензивно кипеше работата по подготовката на събитие №1 за годината - Празника на Розата. Избрахме Царица Роза. Щастливката е 18 годишната абитуриентка Десислава Донева. Спектакълът, който бе организиран от Общината бе грандиозен. На 1 юни пристигна делегация от японския град Фукуяма. Оказа се че и там са имали подобен празник. Също са си избрали Царица и почитатели на розите. Дори са решили да строят Град на розата.

В Деня на Ботев казанлъчани посрещнаха Н.В. Симеон II и царица Маргарита. Народът бе толкова развълнуван, че от радост събори една барака до Царската чешма. За тричасовия си престой Техни Величества успяха да обядват с кмета и главния архитект, след което посетиха оригинала на Тракийската гробница.

Следващото важно събитие е че вестник "Искра" навърши 72 години. Екипът на пионерското списание им пожелава дълголетие.

Положението с насъщния се нормализира. По време на предварителните избори имаше достатъчно хляб. А в чест на избраният вече кандидат президент на опозицията, хлебозавода на 1 юни е произвел 50 хиляди бройки от насъщния. Така че електоратът вместо да чака по опашки, активно ходи да гласува.

Списание "КОГА в Казанлък" бр. 8/1996 г

 

www.jazzfestkz.eu

СЛУШАЙТЕ НИ!

Времето

US TOP 20

Музикалната класация

в ефира на Радио Севтополис

събота и неделя от 16:00
вторник от 17:00

Работа:


Времето

Банер


Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: