Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Пчелен кошер тежащ близо 13 кг бе свален от дърво в центъра на Стара Загора

Е-мейл Печат


Пчелен кошер тежащ близо 13 кг и висок около 60 см свалиха двама пчелари, от дърво в центъра на Стара Загора, в близост до кръстовището на ул. „Ген. Столетов” и ул. „Георги С. Раковски”. В края на миналата седмица в Община Стара Загора бе подаден сигнал за него от Румяна Грозева, директор на Информационен център „Европа директно”, чийто офис се намира в непосредствена близост.
Специализиран автомобил на Община Стара Загора вдигна на над 20 м височина Жельо Желев и Тодор Иванов, членове на пчеларско дружество „Липа”, които установиха, че на дървото се е заселил естествен рояк с млада майка, а образуваните пити са пълни с мед. Големината на кошера показва, че той е сред клоните на дърветата над 3 месеца.
При спасителната акция продължила близо час, пчелите бяха опушени с дървени въглища, за да се успокоят и да усетят предстоящата промяна, обясняват пчеларите. При това действие насекомите се напиват с мед от питата и са спокойни, а не агресивни.
Необичайно е млада пчела да избере място в центъра на града, натоварено с поток от хора и автомобили, което може да е опасно,  коментира Жельо Желев. Подобен случай с пчели в Стара Загора не е имало от години. Дойдохме с един малък кашон и с изненада установихме, че се налага да потърсим два по-големи, за да поберем кошера и пчелите.
Роякът бе откарани в близост до с. Кравино, където ще бъде преместен в здрав кошер с изградени пити, за да продължи младата майка да снася яйца. Според специалистите пчелите нямаше да могат да преживеят зимата на открито, тъй като не издържат на влага, дъжд и сняг.

 

www.jazzfestkz.eu

СЛУШАЙТЕ НИ!

Времето

US TOP 20

Музикалната класация

в ефира на Радио Севтополис

събота и неделя от 16:00
вторник от 17:00

Работа:


Времето

Банер


Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: